Tietoa valmistustavoista

Lyhennetty keittoaika

Kasvisten kuivaaminen on ikiaikainen tapa säilöä. Säilymistä parannetaan yleisesti ryöppäämällä kasvisten paloittelun jälkeen, jolloin saadaan entsyymitoiminto pysähtymään. Se ei kuitenkaan tarkoita kypsennysasteen nostoa, vaan valmistettaessa kuivattu tuote tarvitsee lähes saman keittoajan kuin tuore. Myös oleelliset maku- ja ravintoaineet ovat säilyneet näin käsitellyssä tuotteessa.

Nykyinen kiireellinen elämä on tuonut kuluttajalle tarpeen saada ateria valmistettua nopeasti. Valmistamista voidaan nopeuttaa esikypsentämällä kypsentämisen kriittisiä komponentteja. Esikypsentämisen ääripäätä edustaa pakastekuivattu nk.  instant valmiste, mihin lisätään vain kuuma vesi.

Esikypsennys käsittelyssä tuote kuumennetaan sovittuun kypsennysasteeseen. Mitä pidemmälle kypsennys viedään, sen lyhyempi on lopputuotteen kypsennysaika. Valitettavasti näin käsitellyistä tuotteesta häviää tai tuhoutuu arvokkaita ravinto- ja makuaineita, joita joskus joudutaan korvamaan lopputuotteeseen. Useimmiten kuluttaja ei kuitenkaan huomaa eroa maustetuissa tuotteissa. Kuitenkin tuotteissa, joissa kuluttaja kypsentää ruoan esim. keittämällä, tämä kaksinkertainen keittoprosessi heikentää lopputuotteen ravitsemuksellisia arvoja.

Santerfood Oy:n valmistamissa pata-aineksissa, joissa on perinteisesti käsiteltyjä kasvis-raaka-aineita, on normaali keittoaika n. 15-20 min. Markkinoilta löytyy tuotteita, joiden keittoaikaa on lyhennetty jopa 5 minuuttiin.


FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin